MASAKO HOUSE

Feel wide Feel Better

Interior Renovation

IMG-1211_edited_edited_edited.jpg

Kitami,Tokyo, Japan

2021.07

Appartment renovation

220608_YSL_0476-edit-S.jpg
220608_YSL_0440-edit-S.jpg
220608_YSL_0418-edit-S.jpg
220608_YSL_0683-edit-S.jpg
220608_YSL_0103-edit-S.jpg
220608_YSL_0010-edit-S.jpg
220608_YSL_0671-edit-S.jpg
220608_YSL_0128-edit-S.jpg
220608_YSL_0273-edit-S.jpg
220608_YSL_0770-edit-S_edited.jpg
220608_YSL_0860-edit-S_edited_edited.jpg
220608_YSL_0643-edit-S.jpg
220608_YSL_0656-edit-S.jpg
220608_YSL_0815-edit-S_edited_edited.jpg
220608_YSL_0698-edit-S.jpg
220608_YSL_0542-edit-S.jpg
220608_YSL_0367-edit-S.jpg

(English bellow)

高齢者が一人で快適に暮らせるためのフルリノベーションを行った。

彼女にとって重要なことは、食べること、本を読むこと、そして簡単な運動をすることであった。

その健康的な生活を送るために、各空間を個別に設けながらも、全体としては一室としてつながりを持たせ、広がりが感じられる空間としている。

大型の間仕切によって、孫が遊びに来たときは、一室で広く遊べる大空間が生まれるように工夫されている。

色彩や素材を吟味し、ディテールをシンプルにすることで、生活が彩られる。

三角デザインモチーフは、玄関を広く活用したり、幅広のコートの収納や、大きめのお皿、バランスボールを収納する機能的な役割を担いつつ、住戸全体のデザインアクセントとなっている。

Masako house is the renovation of a 2LDK danchi Japanese apartment, a typology conceived as a standardized solution to the lack of suburban housing during the post-world war economy boom. 

After 30 years she started to live by herself again and needed a renovation according to this new situation. Masako wanted her house more open, connected, wider and personal while keeping it practical. She loves to enjoy a balanced life through cooking, exercising, studying and playing with her grandsons.

We connected the living and bedroom so her grandsons can play better, open a study room towards the entrance to allow visits to come in and redesigned the kitchen for Masako to address her guests while cooking and watching Mount Fuji.

During the years she gathered beautiful Japanese kitchenware that she wanted to storage with love, so we provided large kitchen storage to showcase them.

Masako practices yoga every morning with a big stability ball that she wanted to storage easily on her room. We designed the closet to fit the dimensions of the ball by widening it just in one point so she doesn’t lose space in the room. This resulted in a custom made triangular shape closet. The triangular shape concept served us to provide wider areas in the storages for special objects and to design elements or spaces that required a more comfortable dimension.  Following this design key we enlarged the genkan (Japanese area to take out the shoes), the wooden flooring around the stove, and the door handles so she can live more comfortable. 

We designed this apartment for Masako feel wide, feel better, feel her.

 

 

 

Project Credits:

Architecture & Interior: YSLA architects

Contractor: Washin

Lighting: Daisuki Light

Photography: @Munetaka Onodera